Geleceğin En Popüler Meslekleri

Geleceğin En Popüler Meslekleri

Hepimize küçükken "büyüyünce ne olacaksın?" diye sorulduğunda verdiğimiz cevaplar doktor, öğretmen, mühendis gibi meslekler olmuştur. Bu meslekler varlığını sürdürmeye devam edecek ve asla yok olmayacak meslekler olarak da değerlendirilebilir. Ancak gelişen ve gelişmeye de devam edecek olan teknoloji sayesinde her zaman yeni meslekler çıkmaya devam edecektir. Tabi ki kişi meslek seçerken sevdiği ve heyecan duyduğu mesleği seçmesinin yanı sıra, ekonomik anlamda da kendisini besleyecek. bir meslek seçmek bu dönemde elzem hale gelmiştir. Üniversite tercihi yaparken gençlerimiz bu şartları göz önünde bulundurarak hem sevdikleri hem de kazançlı bir meslek sahibi olmadan önce mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri çok iyi araştırmaları gerekmektedir.

Ve siz de gelecekte iş hayatı nasıl şekillenecek ve bu yeni meslekler için hangi yeterlilikler gerekiyor diyorsanız, listeye bir göz atın!

Türkiye'de geleceğin en popüler meslekleri nelerdir?

Yapay Zeka Mühendisliği (Artificial Intelligence Engineer)

Makine öğrenmesi adı verilen algoritmaları tasarlayarak makineleri insan beyni ile benzer bir şekilde ve verimde çalışacak şekilde programlama görevini üstelenirler.

Makine Öğrenimi Mühendisi olarak da bilinirler. Ülkemizde de birçok üniversitede bölümü bulunan bu alan için matematik, yazılım, veri teknolojisi ve algoritmalarına hâkim olmak ve öğrenmek şarttır.

Robotik Mühendisliği (Robotics Engineer)

İnsan hareketlerini kopyalayarak insan yerine görev yapan makineler tasarlar. Bir diğer değişle robot ve robot sistemlerini tasarlar. Bu teknolojide robotlar, görme, dokunma ve algılama gibi işlevleri yerine getirmeyi öğrenebiliyor.

Blokzincir Geliştirici/ Blokzincir Yazılımcısı (Blockchain Developer)

Blokzincir denince akla Bitcoin vb. oluşumların geliyor ancak sadece bununla sınırlı değildir. Dijital dünyanın işleyişini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi amaçlar. Blokzincir uzmanlarına ve geliştiricilerine şu anda bankacılık başta olmak üzere birçok sektörde yaygın olarak ihtiyaç duyulmaktadır.

Blokzincir uzmanları ve geliştiricileri, blokzincir teknolojisi için gerekli olan uygulamaları, blokzincir protokollerini tasarlarlar ve akıllı sözleşmeler yaratma görevlerini üstlenirler. Blokzincir teknolojisi uygulamaları yazılım ve programlama dili kullanılarak geliştirilir.

Oyun Geliştirici (Game Developer)

Oyunun teknik gelişimini sağlamak ve yazılım hatalarını gidermek, oyun içeriklerini belirlemek ve belirlenen içerikleri oyunlaştırmak başta olmak üzere teknolojiyi takip ederek adapte olmak ve araştırma geliştirme yapmak gibi görev ve sorumluluklara sahiptir.

Oyun Sanatçısı (Game Artist)

Dijital oyunlarda mekan ve karakter gibi sanatsal unsurların oluşturulma sürecinde görev alırlar. Oyun geliştiricilerle birlikte çalışan oyun tasarımcıları, 3 boyutlu modelleme ve illüstrasyon kullanılar.

 

 

Büyüme Uzmanı (Growth Specialist)

Günümüzde şirketlerin ekipleri arasında yer almaya başlayan gelişme (growth) ekiplerini yönetir. Şirketin büyümesi, gelirinin artması, pazarlama ve ürün geliştirme süreçlerinde ekipler ile işbirliği yapar. Yeni pazar ve müşteri fırsatlarını keşfeder.

Yazılım Kalite Güvence Mühendisi (Software Quality Assurance Engineer)

Geliştirilen yazılım ürünlerinin uygun kalitede ve istenilen standartlara uygun şekilde olması için yazılım geliştirme süreçlerinin her aşamasını izler.

Veri Mühendisi (Data Engineer)

Veriyi seçen, toplayan, depolayan ve raporlayan veri altyapısını hazırlayan yazılımı tasarlar. Veri bilimciliğinin şu anda çok rağbet gören ve yüksek ücretler alan bir meslek grubu olduğunu da söylemek gerek. Veri bilimcileri için karmaşık sorunları çözen ve hangi sorunların çözülmesi gerektiğini keşfeden teknik beceri sahibi, yeni nesil analitik veri uzmanları tanımı da kullanılabilir.

3D Modelleme Uzmanı (3D Artist)

Tasarımların üç boyutlu modelini veya nesnelerin görsellerini oluşturan multimedya sanatçılarıdır.

Siber Güvenlik Uzmanlığı (Cyber Security Specialist)

Gelişen teknolojinin özellikle bilişim alanını hareketlendirmesi ve bu alanda yeni olanaklar ortaya çıkarması, siber güvenliğin önemini her geçen gür artırıyor.

Hükümet güvenlik birimleri, banka ve finans kurumları, kamu kuruluşları, veri tabanına sahip büyük şirketler ve ağ sağlayıcıları Siber Güvenlik Uzmanının çalışabileceği alanlardan sadece birkaçıdır.(10.10.2023)